Niekiedy taką chwilową potrzebę zwiększenia poziomu cukru zaspokajają już rodzynki, suszone morele czy kawałek gorzkiej czekolady. Idealnie jest, gdy to wszystko znajduje się w przesłodkich ciasteczkach, które można równie błyskawicznie zjeść jak i szybko przygotować. Jeśli zależy nam na szybkich obiadach, czemu nie podać po nich i ekspresowych w wykonaniu ciastek?

Mimo dość niezdarnej i luźnej formy ciasta surowego ciastka wyglądają bardzo wdzięcznie- powykręcane na wszelkie strony z wyłaniającymi się z nich kawałkami czekolady i bakalii. Przepis na nie znalazłam w książce „Przysmaki z czekolady” i od pierwszego wykonania ich okazały się moją miłością od pierwszego kęsa.

Baza na ciasto jest niezmienna i składa się z :

  • 85 g masła
  • 85 g cukru
  • 1 jajo
  • 175 g mąki
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Cukry możesz pomieszać. Część możesz dać białego, część brązowego, jeśli dodasz nieco waniliowego ciastka nabiorą miłego aromatu, jeśli dodasz cynamonowego nabiorą korzennej jesiennej nuty. Jaki byś nie dał utrzyj go z masłem, następnie dodaj jajo i ubijaj, aż powstanie lekka puszysta masa. Na koniec dodaj przesianą mąkę oraz sodę.

Ciastka muszą zawierać dodatki. W sumie musi być ich około 230g. Może go być:

  • Siekana czekolada
  • Siekane morele
  • Rodzynki
  • Orzechy

Dodatki wymieszaj z ciastem i nakładaj łyżką na blachę do pieczenia zachowując spore odstępy- ciastka ładnie rosną. Wzbogaćmy je jeszcze o płatki i upieczmy chrupiące ciasteczka owsiane.

Piecz w 180 stopniach nie dłużej niż 15 min.

Smacznych ciasteczek ;)

Zobacz też inne przepisy na szybki obiad!