Przepis na: Frużelina truskawkowa z chia

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tym razem proponujemy przesmaczny dodatek, który można wykorzystać do deserów i dań głównych.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    4 łyżki ksylitolu (w zależności od słodkości owoców)
    400 ml wody
    2 garści świeżej mięty
    2 garści świeżej mięty
    2 łyżki nasion chia

Przepis na: frużelina truskawkowa z chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przepis na: Frużelina truskawkowa z chia 1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na pół, zasypujemy ksylitolem. Odstawiamy na pół godziny.


    O truskawek wlewamy wodę, zagotowujemy.

    Mąkę mieszamy z zimną wodą(100 ml), dodajemy do całości razem z posiekaną miętą. Ponownie zagotowujemy. Płomień wyłączamy, wsypujemy nasiona, dokładnie mieszamy.

    Gorące przekładamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy nakrętką do spodu, do wystudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy