Przekładaniec z masą i jabłkami

4.5 (153 ocen)

  • 2 godz.

Pychota

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    25 dag margaryny, 4 jaja, 1/4 szklanki płynnego miodu, 1/4 szklanki esencji z herbaty, 30 dag mąki, 10 dag cukru kryształu, 1 łyżeczka sody, przyprawa do piernika
    Składniki masy jabłkowej:
    1 1/2 kg jabłek, 1 łyżka masła, 1 galaretka agrestowa, cukier do smaku
    Składniki masy budyniowej:
    1/2 litra mleka 4-5 łyżek cukru do smaku, 25 dag masła, 2 budynie waniliowe bez cukru
    Ponadto:
    1 paczka biszkoptów, 2 galaretki czerwone (przygotować według przepisu).
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Przekładaniec z masą i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawę do piernika oraz miód z herbatą. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Podzielić na 2 części i upiec 2 placki w tem. 180 C przez ok 45 min.
    Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić i dodać utarte jabłka. Wymieszać, rozprażyć, dodać suchą galaretkę raz cukier do smaku.
    Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń.
    Przełożenie:
    Ciasto- 14 masy budyniowej- masa jabłkowa- biszkopty-galaretka- pozostała część masy- ciasto- polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować