Przekładaniec z czekowiśnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt-białka ubic,wsypac cukier,ubic na sztywno.Dodac żółtka,chwilę miksowac.Dodac mąki połączone z proszkiem i cappuccino,wymieszac łopatką.Przełożyc do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22|23cm.Piec ok20 minut w temp.175C. Ciasto czekoladowe-czekoladę stopic.Mąkę połączyc z kawą i kakao.Masło połączyc z czekoladą,ucierając dodawac żółtka i cukier,następnie mąkę z dodatkami.Z białek ubic pianę,delikatnie połączyc z masą za pomocą łopatki.Piec w temp.160C OK 20 minut do suchego patyczka w formie tej samej wielkości co biszkopt. Czeko-wiśnia-czekoladę stopic,połączyc z dżemem,wyłożyc na biszkopt,przykryc ciastem czekoladowym,wstawic do lodówki na 20 minut.Łyżeczkę kawy rozpuścic w pół szklanki wrzącec j wody,dodac cukier ,ostudzic,wlac alkohol.Nasączyc dośc mocno ciasto czekoladowe.Żelatynę namoczyc w 1|3 szkl zimnej wody.Śmietankę ubic z cukrem na półsztywno,doldac rozpuszczoną letnią żelatynę,krótko zmiksowac.Wsypac cappuccino,zmiksowac.Piankę wyłożyc na ciasto czekoladowe.Obie czekolady zetrzec na tarce,posypac ciasto,schładzac przez kilka godzin.
Komentarze