PRZEKĄSKI IMPREZOWE NA CIEPŁO

4.98 (142 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przekąski imprezowe na ciepło to jedne z najbardziej lubionych mini posiłków. Są smaczne i zadowalają nie jednego łasucha, polecam.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI :

    paluszki krabowe ;

    1 opakowanie mrożonych paluszków krabowych, surimi

    1 jajko + bułka tarta

    olej do smażenia

    ślimaczki francuskie ;

    1 opakowanie ciasta francuskiego

    500 g pieczarek

    1 mała cebula

    1/2 część czerwonej papryki

    sól, pieprz, oregano do smaku

    150 g sera żółtego tartego

    koszyczki z tortilli ;

    4 - 5 placków tortilla
    1 pierś z kurczaka
    1 mała puszka kukurydzy
    1 mała czerwona papryka
    1 mała cebula
    sól, pieprz ( dowolna przyprawa do kurczaka )
    1 jajko
    1 łyżka majonezu
    2 łyżki ketchupu
    trochę tartego sera żółtego
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.98 (142 ocen)

Przekąski imprezowe na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przekaski 1. PRZYGOTOWANIE :

    Paluszki krabowe - paluszki należy odmrozić. Następnie obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej. Paluszki smażymy z jednej i drugiej strony na złoto. Wykładamy na talerz, przecinamy na pół i układamy na paterze.
    Ślimaczki francuskie - pieczarki szatkujemy, podsmażamy na patelni, na odrobinie oleju z przyprawami ( sól, pieprz i oregano ), do momentu aż płyny całkowicie odparują. Farsz odkładamy na talerz i studzimy.
    Ślimaczki z ciasta - Ciasto francuskie rozwijamy, rozkładamy farsz i zwijamy jak roladę. Kroimy na 2-3 cm kawałki i rozkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku, góra dół, temperatura 180-190 % C, około 15 minut.
    Koszyczki z tortilli - Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę, kukurydzę, jajko, przyprawy, majonez, ketchup, ser i natkę pietruszki. Wszystko mieszamy.
    Z tortilli wycinamy dużą szklanką kółka. Najlepiej pomóc sobie nożem, w wycinaniu ich.
    Kółka wciskamy w metalowe foremki do mufinek. Nakładamy do każdej po dużej łyżce farszu i zapiekamy w piekarniku 20 minut, temperatura 180 % C.
    Po wyjęciu studzimy i wyciągamy z foremek.
    Na paterę wyłożoną zielonymi liśćmi układamy ślimaczki, na środek paluszki i dowolny sos oraz z boku koszyczki. Podajemy od razu.
    Przekąski są pyszne na ciepło i zimno, polecam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Pieczarki Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli masz już zrobione przekąski na ciepło, zadbajmy też o przystawki na zimno. Oto nasze pomysły na przekąski na imprezę

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować