Przekąska z ciasta francuskiego z pieczarkami, fetą i sezamem

4.5 (166 ocen)

  • 20 min

Tą pyszną, słoną przekąskę zrobiłam na szybką kolację :)

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na około 3 porcje:
    opakowanie ciasta francuskiego (300g)
    około 12 dużych plastrów sera żółtego
    około 6 średnich pieczarek
    duża cebula
    100 g sera feta
    sezam
    sól, pieprz
    suszona natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Przekąska z ciasta francuskiego z pieczarkami, fetą i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju.
  • 2. Umyte pieczarki kroimy w półplasterki, dodajemy do cebuli i razem smażymy kilka minut. Następnie przyprawiamy je solą, pieprzem i suszoną natką.
  • 3. Ciasto francuskie kroimy na dowolne kawałki (u mnie 6 kwadratów).
  • 4. Na każdy rozkładamy ser żółty, tak by wypełniał środek ciasta. Usmażone pieczarki rozkładamy na każdym kawałku ciasta, następnie rozkładamy na nich pokrojony w kostkę ser feta i posypujemy sezamem (ilość według uznania).
  • 5. Gotowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy około 15 minut (bez termoobiegu).
  • 6. Gotowe podajemy polane sosem czosnkowym.

Porady

Jeśli mamy zamrożone usmażone wcześniej pieczarki z cebulką, to możemy je wyjąć wcześniej z zamrażarki, by trochę odmarzły i użyć ich do tej przekąski - dzięki temu przygotujemy ją jeszcze szybciej :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować