Proziaki na słodko z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proziaki pochodzą stąd, gdzie mieszkam, czyli z Podkarpacia. Przepis, który podaję nie jest najprostszym przepisem na nie, gdyż w oryginale do proziaków wystarczy kilka podstawowych składników. Te moje są w "ulepszonej" wersji i z dodatkiem rodzynek, dzięki czemu są bardziej na słodko. Jeśli nie lubimy rodzynek, można ich nie dodawać. Te proziaki są pulchne i delikatne, doskonale smakują z masłem.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 2 blachy proziaków:
    500 g mąki
    2 jajka
    60 g śmietany
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki cukru
    200 g kefiru
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody (3g)
    1/2 kostki masła
    40 g rodzynek
    20 g sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Jajko Przekąski

Proziaki na słodko z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy składniki sypkie, rodzynki oraz sezam i mieszamy wszystko razem. Następnie dodajemy jajka, kefir, śmietanę, rozpuszczone masło, mieszamy drewnianą łyżką.
  • 2. Ciasto będzie miało luźną konsystencję, takie powinno być by proziaki były pulchne. Na stolnicę wysypaną mąką nakładamy po dużej łyżce ciasta, delikatnie obtaczamy go w mące jdnocześnie formując pożądany kszatałt, u mnie serca.
  • 3. Ciasta nie zagniatamy- od razu jak uformujemy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto nadal będzie „luźne” i delikatne).
  • 4. Proziaki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 20 minut (bez termoobiegu). Studzimy na kratce z piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kefir Mąka Soda oczyszczona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować