Proziaki

4.5 (188 ocen)

idealne gdy nie mamy w domu świeżego chleba.

Składniki:

  • 1 kg mąki,
    1,5 łyżeczki sody
    1/2 litra kwaśnego mleka (lub kefiru)
    1 łyżeczka soli
    1 jajko.
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Proziaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia wlać kwaśne mleko i dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić, powinno być luźniejsze niż na pierogi. Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 1,5-2 cm i wykrawać szklanką placki. Piec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do zrumienienia.

Porady

Placki można zamiast wykrawać szklanką odrywać kawałki ciasta i formować kształt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować