Prosty, szybki i zawiesisty żurek wielkanocny na wędzonej kiełbasie ( na zakwasie)

4.5 (159 ocen)

  • 50 min

Część tradycji wielkanocnej, ale nie tylko – bardzo często przygotowuję tę pożywną zupę w ciągu roku.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 litr zakwasu na żurek (używam kupnego),
    600 – 700 g dobrej jakości wędzonej kiełbasy,
    2 marchewki,
    1 pietruszka,
    1 cebula,
    kawałek selera,
    liść laurowy,
    ziele angielskie,
    majeranek,
    sól,
    pieprz,
    przyprawa maggi,
    1 niepełna szklanka śmietanki 18%,
    czubata łyżka mąki,
    olej lub smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Prosty, szybki i zawiesisty żurek wielkanocny na wędzonej kiełbasie ( na zakwasie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę, seler obrać, umyć, pokroić w duże kawałki, przełożyć do garnka i zalać litrem zimnej wody. Dodać pokrojoną w plastry kiełbasę, ziele angielskie, liść laurowy – doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut.
    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu i przełożyć do garnka.
    Do zupy wlać zakwas, całość doprawić majerankiem, solą, pierzem i kilkoma kroplami maggi.
    Gotować jeszcze około 10 – 15 minut, zabielając żurek pod koniec gotowania mąką rozrobioną w śmietanie.
    Żurek podobnie jak biały barszcz można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

4.39 (233 ocen)

żurek

To może cię zainteresować