Prosty, szybki chleb drożdżowy z ziarnami - pieczenie_chleba

4.5 (195 ocen)

  • Łatwy

Przepis dla tych, dla których zakwas i pieczenie chlebów na zakwasie to czarna magia ;) prosty, szybki, ma dużo ziaren. Pyszna alternatywa dla kupnego chleba

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 500 gramów
    - mąka żytnia typ 720: 100 gramów
    - drożdże: 25 gramów
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 2 łyżeczki
    - oliwa lub olej: 3 łyżki
    - woda ciepła (może być ciepła woda z kranu): 0.5 litra
    - jajko kurze (Jajko nie jest konieczne w tym przepisie): 1 sztuka
    - Ziarna różne: 150 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pieczeń

Prosty, szybki chleb drożdżowy z ziarnami - pieczenie_chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki 1. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól.
    Przygotować ziarna. Ok 150 gramów (może być mniej)
    otręby pszenne, płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik… można dodawać w rożnych proporcjach. Im więcej wypełniacza damy, tym bardziej chleb będzie ścisły i będzie zawierał więcej błonnika.
    Ale lepiej nie przekraczać 250 gramów, bo chleb będzie bardzo ciężki i niewyrośnięty.
  • Krok 2 2. Ziarna wymieszać z mąką. Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz ½ szklanką wody. Resztę wody (1,5 szklanki), wymieszać z olejem i jajkiem.
  • Ciasto wyrobione 3. Wlać wszystko do mąki, wymieszać, wyrabiać ok. 2-3 min ręką do połączenia składników.
    Ciasto jest dosyć luźne, jeśli za luźne dosypać 1-2 łyżki mąki pszennej
  • Wyrośnięte ciasto 4. Ciasto posypać mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Do podwojenia ciasta.
  • Ciasto w foremce 5. Po wyrośnieciu wymieszać łyżką, przełożyć do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką. Stolnica nie jest potrzebna. Pozwolić mu trochę podrosnąć.
    Można posmarować olejem na wierzchu, posypać mąką
  • Chleb przed wstawieniem do piekarnika 6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu). Piec tak ok 10-15 min, później zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 50-55 min. Łączny czas pieczenia - ok 65 min
  • Chleb po upieczeniu, stygnie na kratce 7. Po upieczeniu od razu wyjąć z formy na kratkę metalową lub na drewnianą deskę, zostawić do ostygnięcia.
  • Przekrój chleba 8. Jeśli chleba nie wyjmie się od razu z blaszki, to boki chleba są miękkie, co utrudnia krojenie.
    Jeśli chleb wyrośnie za bardzo w blaszce to popęka w piekarniku i będzie się kruszył podczas krojenia, zaś mało wyrośnięty będzie dosyć ciężki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować