Wietrzna sobota zaowocowała niedzielą z przeziębieniem, a na taką niedzielę najlepszy jest domowy sernik, coś do czytania, koc i gorąca herbata.
1 godz. 15 min
Składniki:
Blaszka o wymiarach na dole 32x21cm, na górze 36x25cm
Biszkopty - zużyłam niecałą paczkę 180g
1 kg sera na sernik - użyłam z Biedronki w wiaderku
1/2 szklanki cukru pudru - sernik nie jest bardzo słodki
1 łyżka cukru waniliowego domowego
2 kisiele cytrynowe
4 jajka
2 łyżki kaszy manny
200 g masła - rozpuszczonego
1 puszka brzoskwiń - odsączonych i pokrojonych w kostkę
Prosty sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik ustawiłam na temperaturę 170 st.C. Na dno wstawiłam naczynie z gorącą wodą. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenie, a na dnie ułożyłam biszkopty.
2.Jajka zmiksowałam z cukrem, cukrem waniliowym, kisielem oraz kaszą manną (użyłam końcówki do ucierania, żeby zbytnio nie napowietrzyć masy). Dodałam lekko przestudzone masło oraz ser, a także brzoskwinie. Wszystko delikatnie wymieszałam i wyłożyłam na przygotowaną blaszkę.
3.Wstawiłam do piekarnika na około 50 - 60 minut - aż sernik będzie lekko rumiany. Po wyjęciu z piekarnika sernik dobrze schłodziłam i posypałam cukrem pudrem.
Komentarze