Prosty sernik morelowy z truskawkami i agrestową pianką

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik na zimno na ciasteczkowym spodzie z świeżymi truskawkami. Masa serowa z pure morelowym i jogurtowo-agrestowa pianka.

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na spód:

    180 g biszkoptów czekoladowych
    60 g masła
    3 łyżki likieru czekoladowego** można pominąć
    100 g świeżych truskawek

    Na masę serową:
    500 g sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego
    450 g moreli bez pestek
    4 łyżki cukru
    2 łyżki ekstraktu waniliowego
    3 łyżki żelatyny
    60 ml wody

    Na mus agrestowy :

    2 opakowania galaretki o smaku agrestowym
    500 ml gorącej wody
    300 g jogurtu typu greckiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Torty Biszkopty Galaretki

Prosty sernik morelowy z truskawkami i agrestową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka mielimy w malakserze. Masło topimy i studzimy lekko. Następnie łączymy z zmielonymi biszkoptami i dodajemy likier czekoladowy. Spód tortownicy o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę wyrównując i dociskając do brzegów
  • 2. Truskawki myjemy i zdejmujemy szypułki. Odcinamy piętki i układamy dookoła rantu tortownicy. Resztę truskawek dzielimy na trzy plasterki i wykładamy całe dno.
  • 3. Ser mielimy i dodajemy do miski. Rozpuszczamy żelatynę w 60 ml wody (ok.1/4 szklanki)
  • 4. Morele dzielimy na pół i wyjmujemy pestki. Umieszczamy je w rondlu i zasypujemy cukrem oraz dodajemy ekstrakt z wanilii. Gotujemy do momentu aż owoce się zaczną rozpadać i puszczą sok. Lekko studzimy a następnie blendujemy na gładkie pure. Ważna uwaga ja nie obieram moreli wcześniej ze skórek bo i tak nie wyczujecie ich w cieście.
    Pure przestudzone łączymy z serem i ponownie blendujemy do połączenia się obu mas. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy i mieszamy, a następnie całość dodajemy do masy i miksujemy 1 minutę do połączenia,.
  • 5. Masę wylewamy na przygotowany spód i wstawiamy do lodówki na min.2 godziny do ścięcia się warstwy morelowej,
    Przygotowujemy mus. W 500 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretki agrestowe. Studzimy. Po wystudzeniu łączymy blenderem z jogurtem greckim i wylewamy na ściętą masę morelową.
    Całość chłodzimy ok 2-3 godziny. Dekorujemy dodatkowymi owocami i miętą.

Porady

użycie blendera pozwoli na uzyskanie lekkiej i puszystej konsystencji pianki agrestowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować