Sernik na zimno na ciasteczkowym spodzie z świeżymi truskawkami. Masa serowa z pure morelowym i jogurtowo-agrestowa pianka.
6 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Na spód:
180 g biszkoptów czekoladowych
60 g masła
3 łyżki likieru czekoladowego** można pominąć
100 g świeżych truskawek
Na masę serową:
500 g sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego
450 g moreli bez pestek
4 łyżki cukru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
3 łyżki żelatyny
60 ml wody
Na mus agrestowy :
2 opakowania galaretki o smaku agrestowym
500 ml gorącej wody
300 g jogurtu typu greckiego
Prosty sernik morelowy z truskawkami i agrestową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka mielimy w malakserze. Masło topimy i studzimy lekko. Następnie łączymy z zmielonymi biszkoptami i dodajemy likier czekoladowy. Spód tortownicy o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę wyrównując i dociskając do brzegów
2.Truskawki myjemy i zdejmujemy szypułki. Odcinamy piętki i układamy dookoła rantu tortownicy. Resztę truskawek dzielimy na trzy plasterki i wykładamy całe dno.
3.Ser mielimy i dodajemy do miski. Rozpuszczamy żelatynę w 60 ml wody (ok.1/4 szklanki)
4.Morele dzielimy na pół i wyjmujemy pestki. Umieszczamy je w rondlu i zasypujemy cukrem oraz dodajemy ekstrakt z wanilii. Gotujemy do momentu aż owoce się zaczną rozpadać i puszczą sok. Lekko studzimy a następnie blendujemy na gładkie pure. Ważna uwaga ja nie obieram moreli wcześniej ze skórek bo i tak nie wyczujecie ich w cieście.
Pure przestudzone łączymy z serem i ponownie blendujemy do połączenia się obu mas. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy i mieszamy, a następnie całość dodajemy do masy i miksujemy 1 minutę do połączenia,.
5.Masę wylewamy na przygotowany spód i wstawiamy do lodówki na min.2 godziny do ścięcia się warstwy morelowej,
Przygotowujemy mus. W 500 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretki agrestowe. Studzimy. Po wystudzeniu łączymy blenderem z jogurtem greckim i wylewamy na ściętą masę morelową.
Całość chłodzimy ok 2-3 godziny. Dekorujemy dodatkowymi owocami i miętą.
Porady
użycie blendera pozwoli na uzyskanie lekkiej i puszystej konsystencji pianki agrestowej
Komentarze