Prosty chlebek typu włoskiego

4.47 (163 ocen)

  • 2 godz.

Jest idealny do pieczonego kurczaka

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 1 bochenek:
    • 400 g mąki pszennej chlebowej
    • 1 łyżeczki soli
    • 13 g miękkiego masła
    • 9 g drożdży świeżych lub 3,5 g suszonych
    • 0,5 łyżeczki cukru
    • 75 ml ciepłego mleka
    • 150 ml ciepłej wody
    • 6 suszonych pomidorów
    • 0,5 łyżeczki oregano
Wystaw ocenę:

4.47 (163 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Prosty chlebek typu włoskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszamy mąkę z solą, dodajemy masło, drożdże i cukier. Dolewamy mleko, wodę i wyrabiamy ciasto. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć dodajemy pomidory i oregano. Ciasto wyrabiamy na oprószonej mąką powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać więcej mąki . Ciasto władamy do miski i pozostawiamy przykryte ściereczką do dwukrotnego powiększenia objętości.
    Po wyrośnięciu ciasto zbijamy , lekko ponownie wyrabiamy i formujemy owalny bochenek który kładziemy na blachę oprószoną mąką. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy na około 30 minut, do podwojenia objętości.
    Po tym czasie za pomocą ostrego noża nacinamy chleb kilkakrotnie, i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230ºC i pieczemy przez 10 minut. Następnie redukujemy temperaturę do 200ºC i pieczemy kolejne 25 minut. Gotowy chleb powinien by wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować