Proste ciasto z czekoladą i migdałami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szybkie, proste ale mega smaczne ciasto do kawy.Mięciutkie, pachnące migdałami z polewą czekoladową.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 gram mąki pszennej
    100 gram masła
    3 jajka
    180 gram cukru
    10 łyżek mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2-3 łyżki kakao, 3-4 krople olejku migdałowego
    150 gram migdałów
    Polewa czekoladowa czyli:
    100 gram śmietanki kremówki
    100 gram czekolady ( u mnie deserowa)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Proste ciasto z czekoladą i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Proste ciasto z czekoladą i migdałami. 1. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao wsypać do miski.
    Masło z cukrem utrzeć, powoli dodawać po 1 żółtku,ucierać dalej.
    3 białka ubić na sztywną pianę. Połączyć składniki sypkie z masą maślano-jajeczną, dodać mleko, pianę z białek, olejek migdałowy i delikatnie wymieszać łyżką.
    Do masy wsypać garść migdałów, większą część zostawić do obsypania gotowego ciasta
    Całą masę wlać do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st. przez około 40-45 minut. Wyjąć, ostudzić, oblać polewą czekoladową przyrządzoną ze śmietanki i czekolady.
    Czyli: śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia i gotowe :)
    Migdały podprażyć na suchej patelni. Obficie posypać ciasto.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować