Proste ciasto z czekoladą i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao wsypać do miski.
Masło z cukrem utrzeć, powoli dodawać po 1 żółtku,ucierać dalej.
3 białka ubić na sztywną pianę. Połączyć składniki sypkie z masą maślano-jajeczną, dodać mleko, pianę z białek, olejek migdałowy i delikatnie wymieszać łyżką.
Do masy wsypać garść migdałów, większą część zostawić do obsypania gotowego ciasta
Całą masę wlać do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st. przez około 40-45 minut. Wyjąć, ostudzić, oblać polewą czekoladową przyrządzoną ze śmietanki i czekolady.
Czyli: śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia i gotowe :)
Migdały podprażyć na suchej patelni. Obficie posypać ciasto.
Smacznego!
Komentarze