1.Biszkopt czekoladowy: Białka ubijamy, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Puszystą masę delikatnie łączymy z mąką wymieszaną z budyniem, kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w temp 180°C ok 20 min.
2.Ciasto z wafelkami:
Białka należy ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Wafelki łamiemy na kawałki o wielkości ok 1cm. Do pokruszonych wafelków dodajemy orzechy, wiórki kokosowe i mąkę, następnie delikatnie, przy pomocy łyżki wymieszamy wszystko z ubitymi białkami. Pieczemy w temp 180°C ok 30 minut.
3.Masa kawowa: W połowie mleka roztrzepać budynie, mąkę, żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i kryształem, wlać roztrzepaną mieszankę i ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Na koniec dodać kawę oraz spirytus do smaku.
4.Przełożenie:
Ciasto z wafelkami, ¾ masy, biszkopt, pozostała masa, polewa
Komentarze