Pręga inaczej gicz to jedyne mięso z wołowiny, które po przyrządzeniu jest mięciutkie i kleiste. Ma jeden mankament, musi się długo gotować czy dusić, jednak warto się dla niej potrudzić :)
2 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
800 g pręgi wołowej ze środkowej części
przyprawy do marynaty: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, chili, lubczyk, szczypta mielonego ziela angielskiego, szczypta tartej gałki muszkatołowej, łyżka musztardy ostrej, 2 łyżki oleju, 2-3 łyżki wody
2 marchewki
pół pora
mrożony groszek zielony 3/4 szklanki
Pręga wołowa duszona w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pręgę dzielimy na porcje, nacieramy marynatą i w szklanym naczyniu odkładamy do lodówki na całą noc.
Wkładamy do garnka, zalewamy osoloną wodą do połowy mięsa, dodajemy pozostałość marynaty i wstawiamy do powolnego duszenia.
Po 1,5 h sprawdzamy twardość mięsa, jeżeli jest takie na wpół miękkie dodajemy wszystkie warzywa i dalej dusimy aż mięso będzie całkowicie mięciutkie.
Na koniec sprawdzamy czy smakowo nam odpowiada, ew można dodać pieprzu.
Powstałego sosu nie zagęszczamy, gdyż warzywa już spełniły tę rolę.
Smacznego
Komentarze