Pręga wołowa duszona w warzywach

4.48 (157 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pręga inaczej gicz to jedyne mięso z wołowiny, które po przyrządzeniu jest mięciutkie i kleiste. Ma jeden mankament, musi się długo gotować czy dusić, jednak warto się dla niej potrudzić :)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g pręgi wołowej ze środkowej części
    przyprawy do marynaty: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, chili, lubczyk, szczypta mielonego ziela angielskiego, szczypta tartej gałki muszkatołowej, łyżka musztardy ostrej, 2 łyżki oleju, 2-3 łyżki wody
    2 marchewki
    pół pora
    mrożony groszek zielony 3/4 szklanki
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pręga wołowa duszona w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pręgę dzielimy na porcje, nacieramy marynatą i w szklanym naczyniu odkładamy do lodówki na całą noc.
    Wkładamy do garnka, zalewamy osoloną wodą do połowy mięsa, dodajemy pozostałość marynaty i wstawiamy do powolnego duszenia.
    Po 1,5 h sprawdzamy twardość mięsa, jeżeli jest takie na wpół miękkie dodajemy wszystkie warzywa i dalej dusimy aż mięso będzie całkowicie mięciutkie.
    Na koniec sprawdzamy czy smakowo nam odpowiada, ew można dodać pieprzu.
    Powstałego sosu nie zagęszczamy, gdyż warzywa już spełniły tę rolę.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wołowina Gin

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować