Prawdziwy rosół z kury - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurę dzielę na części pozwalające na włożenie jej do garnka, dokładnie myję, zalewam zimną wodą w ilości ok. 2 litrów i gotuję ok. 1 godziny. Oczywiście do gara trafiają też oczyszczone nóżki :)
Po tym czasie wyjmuję kurę, opłukuję i zdejmuję z niej skórę (w domu nikt jej nie zje, ale psy będą zachwycone). Nóżki też idą dla psów :)
Wywar przecedzam, wkładam do niego obraną kurę, warzywa, cebulę opaloną nad ogniem (ja opalam razem ze skórą) lub uprażoną na suchej patelni, sól do smaku i pieprz.
Gotuję, gotuję, gotuję, tak mniej więcej 3 godziny, a jak mam czas, to i 4... należy tylko pamiętać, żeby wyjąć selera naciowego tak mniej więcej po pół godz. gotowania a podroby dorzucić jakieś 40 minut przed końcem. Teraz na wsi mam dostęp do warzyw, które wytrzymują kilka godzin gotowania, ale Wy sprawdzajcie czy czasem z Waszych nie robi się miazga, wtedy je wyjmijcie czym prędzej.
UWAGA, UWAGA, BARDZO WAŻNE - rosołu się nie gotuje bulgocząc tylko delikatnie pyrkocząc :D
Rosół podaję z makaronem, niestety jeszcze nie robię go sama, ale wszystko przede mną :)
Komentarze