Prawdziwy rosół z kury

4.5 (172 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Jak dopada mnie lub kogoś z domowników przeziębienie, biegnę na targ lub sięgam do zamrażalnika i gotuję rosół...

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI GłóWNE:
    - kura wiejska (z nóżkami i podrobami): 1.5 kilograma
    - marchewka: 3 sztuki
    - pietruszka: 2 sztuki
    - seler: 0.5 sztuki
    - gałązki selera naciowego: 3 sztuki
    - spora cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - sól do smaku - odrobina!!!: 1 szczypta
    - pieprz ziarnisty: 5 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Prawdziwy rosół z kury - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurę dzielę na części pozwalające na włożenie jej do garnka, dokładnie myję, zalewam zimną wodą w ilości ok. 2 litrów i gotuję ok. 1 godziny. Oczywiście do gara trafiają też oczyszczone nóżki :)
    Po tym czasie wyjmuję kurę, opłukuję i zdejmuję z niej skórę (w domu nikt jej nie zje, ale psy będą zachwycone). Nóżki też idą dla psów :)
    Wywar przecedzam, wkładam do niego obraną kurę, warzywa, cebulę opaloną nad ogniem (ja opalam razem ze skórą) lub uprażoną na suchej patelni, sól do smaku i pieprz.
    Gotuję, gotuję, gotuję, tak mniej więcej 3 godziny, a jak mam czas, to i 4... należy tylko pamiętać, żeby wyjąć selera naciowego tak mniej więcej po pół godz. gotowania a podroby dorzucić jakieś 40 minut przed końcem. Teraz na wsi mam dostęp do warzyw, które wytrzymują kilka godzin gotowania, ale Wy sprawdzajcie czy czasem z Waszych nie robi się miazga, wtedy je wyjmijcie czym prędzej.
    UWAGA, UWAGA, BARDZO WAŻNE - rosołu się nie gotuje bulgocząc tylko delikatnie pyrkocząc :D
    Rosół podaję z makaronem, niestety jeszcze nie robię go sama, ale wszystko przede mną :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować