Prawdziwki w rosole (na zimę )

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sezon na prawdziwki trwa krótko warto więc zachować ich smak na później. Oprócz marynowania, mrożenia ja polecam wekowanie prawdziwków w rosole - tak przygotowane będą świetną bazą do zup i sosów :D

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg prawdziwków (same kapelusze)
    3-4 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    6 gałązek świeżego tymianku
    1 główka czosnku
    750 ml domowego bulionu (drobiowy, wołowy, drobiowo-wołowy)
    1 szklanka białego wytrawnego wina
    2 garście pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Bulion Rosół Przetwory

Prawdziwki w rosole (na zimę ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyszczamy, płuczemy. Mniejsze kapelusze zostawiamy w całości, większe kroimy na 4 części. Przekładamy do rondelka zalewamy wodą i gotujemy 15 minut, odcedzamy.

    Rosół, wino wlewamy do garnka, dodajemy obrane ząbki czosnku, gałązki tymianku, liście natki, liście laurowe i ziele angielskie i zagotowujemy. Do gorącego wywaru dodajemy obgotowane grzyby i gotujemy je jeszcze 20 minut.

    Do wyparzonych słoików wlewamy grzyby wraz z zalewą, zakręcamy i stawiamy słoiki do góry dnem na desce – zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Grzyby gotowe są do użycia po 2 tygodniach, są świetnym dodatkiem do zup, sosów – smacznego!

    PS. Tych grzybów nie trzeba pasteryzować jeśli jednak się boicie może to zrobić :D

Porady

W rosole możemy zapasteryzować również inne grzyby leśne a także pieczarki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Prawdziwki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować