Pożarskie kotlety cielęce z groszkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak jadano w latach dwudziestolecia.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g cielęciny
    400 g zielonego groszku
    2 kajzerki
    3 jajka
    5 łyżek masła
    1 szklanka bułki tartej
    2 szklanki mleka
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pożarskie kotlety cielęce z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pożarskie kotlety cielęce z groszkiem 1. Cielęcinę namoczyłem w mleku przez dwie godziny .Po tym czasie opłukałem je, wytarłem, zmieliłem.
    Kajzerki pozbawiłem twardej skórki, używając tarki. Pokroiłem na małe kawałki, namoczyłem w mleku. Odsączyłem. Łyżkę masła utarłem z dwoma żółtkami na gładko. Dodałem namoczoną bułkę. Wyrobiłem do uzyskania pulchnej masy. Dodałem mięso i znowu dokładnie wymieszałem. Posoliłem. Uformowałem kotlety w kształcie krokietów. Obtoczyłem je w bułce tartej , potem w rozbełtanym jajku i ponownie w bułce.
    Smażyłem na klarowanym maśle do uzyskania złotego koloru.
    Przełożyłem wraz z tłuszczem do żaroodpornego naczynia i wstawiłem do rozgrzanego piekarnika ( 180 stopni ) na 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować