Powidła z gruszki

4.5 (172 ocen)

Pyszne powidła z gruszki z nutą jabłka i cynamonu. Smak to wspomnienie sadu mojej babci… Polecam!

Składniki:

  • 1 porcja:

    1 kg gruszki
    2 jabłka
    225 g cukru
    20 ml soku z cytryny
    5 g mielonego cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Powidła

Powidła z gruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dojrzałe gruszki i jabłka przekrój, wyjmij środek i opcjonalnie możesz obrać ze skóry. Pokrój w grubą kostkę i wrzuć do garnka. Dolej 100-125 ml wody i gotuj na małym ogniu do miękkości. Przetrzyj przez sito, do gotowego puree z gruszek i jabłek dodaj sok z cytryny i cukier. Dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia. Dodaj cynamon. Gotowe i gorące powidło rozlej w suche słoiki i zakręć.

Porady

Pilnuj aby isię nie przypaliło to zepsuje smak powidła. U mnie wyszły dwa nieduże słoiczki aromatycznego powidła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować