powidła śliwkowe

4.5 (174 ocen)

  • 45 min

Jeden z wielu przetworów, znajdujących się już w naszej piwnicy:)

  • 45 min

Składniki:

  • ok 1 kg śliwek (najlepiej węgierek)
    pół do 3/4 szklanki cukru (do smaku, jego ilość zależy od tego, jak bardzo kwaśne są nasze śliwki)

Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Powidła śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki przeciąć na pół, wyciągnąć pestki. Do rondla o grubym dnie wrzucić owoce i mieszać cały czas, żeby się nie przypaliły. Następnie śliwki rozgnieść i przetrzeć przez sito, wlać do rondla, dodać cukier i mieszać, aż powidła trochę odparują i zrobią się gęste. Gorące przelać do słoików, słoiki odwrócić do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować