Potrawka z tofu jest bardzo ciekawym daniem. Dla miłośników tego specyficznego sera będzie ono wyśmienitą alternatywą na obiad. Można je także wykorzystać jako farsz do kanapki na ciepło.
Potrawka z tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tofu pokroić w kostkę i zalać jasnym sosem sojowym. Odstawić. Szczypiorek dymki pokroić na półcentymetrowe kawałki. Cebulkę posiekać. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulkę i lekko ją zeszklić. Następnie dodać pastę miso oraz mięso. Wymieszać. Smażyć, aż się zetnie. Wlać sherry, odrobinę oleju sezamowego i 1/3 szklanki wody. Całość zagotować i poddusić ok. 10 minut.
2.Na patelnię dodać przyprawy, ciemny sos sojowy i miód. Wymieszać i dodać tofu wraz z dymką. Przez 5 minut dusić całość a następnie delikatnie wymieszać. Łyżkę mąki rozrobić w łyżce wody i wlać na patelnię. Zagotować (ok. 3 min). Jeśli sos jest zbyt gęsty można dolać odrobinę wody.
3.Smak potrawki powinien mieścić się gdzieś między słodkim a kwaśnym. Na zdjęciach tofu jest pokrojone w grubą kostkę, jednak całość smakuje lepiej kiedy tofu jest drobne. Potrawkę można podawać z ryżem lub wraz z sałatą zastosować ją jako farsz do ciepłej kanapki.
Komentarze