1 duży podwójny filet z kurczaka 1/2 kg pieczarek 1 średnia cebula 1 serek topiony śmietankowy lub pieczarkowy 250 ml śmietanki 30% olej ,sól,pieprz,koperek
Potrawka z kurczaka i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyszczamy,kroimy na cząstki lub w plasterki.Na patelnię wlewamy małą ilośc oleju ,mocno rozgrzewamy i wrzucamy pieczarki.Smażymy mieszając,aż zaczną się lekko rumienic ,zdejmujemy z ognia .Filet kroimy w średnią kostkę,cebulę drobno siekamy.Cebulę szklimy na małej ilości oleju,dodajemy mięso z kurczaka,podsmażamy do lekkiego zrumienienia .Dodajemy pieczarki i serek topiony,pokrojony na kawałki.Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu,od czasu do czasu mieszając,ok 10-15 minut.Wlewamy śmietankę,zagotowujemy i zestawiamy z ognia .Dodajemy koperek,przyprawiamy solą i pieprzem.Podajemy na ciepło z pieczywem,ryżem lub makaronem.
Komentarze