Potrawka z batata i czerwonej soczewicy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis wymyśliłam w pewną niedzielę. Doskonałe danie na śniadanie,obiad lub kolację a zarazem bardzo odżywcze !

  • 45 min

Składniki:

  • jeden średni batat ok. 200g
    soczewica czerwona 3 łyżki
    sezam łyżka
    olej kokosowy łyżeczka
    papryka słodka w proszku
    mała cebulka
    kilka goździków

Potrawka z batata i czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Bataty myjemy i kroimy w słupki, jak na frytki. Mieszamy z papryką słodką i rozpuszczonym olejem kokosowym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut.
    2. Soczewicę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie odlewamy wodę i do soczewicy wlewamy szklankę wrzącej wody.
    3. W cebulkę wsadzamy goździki i dodajemy do gotującej się soczewicy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy około 15 minut.
    4. Gdy soczewica już się ugotuje, wyjmujemy cebulkę, która odkładamy na bok lub wyrzucamy.
    5. Sezam chwilę podprażamy na suchej patelni, do momentu aż zaczną pachnieć.
    6. Upieczone bataty mieszamy z soczewicą i prażonym sezamem.
    Gotowe!

Porady

Podczas prażenia sezamu należy uważać, aby nie prażyć go zbyt długo, gdyż wtedy stanie się gorzki.

Komentarze

Podobne przepisy