Potrawka makaronowa z fasolką szparagową i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę przebieramy, myjemy, jeżeli to konieczne usuwamy łyko, kroimy na mniejsze kawałki.
Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy z odrobiną soli i szczyptą cukru. Gotujemy do miękkości (ok. 8-10 minut), osączamy.
Cukinię i paprykę myjemy. Z papryki usuwamy nasiona. Pomidory osączamy z zalewy (zalewę zachowuję).
Pomidory, cukinię i paprykę kroimy w kosteczkę. Czosnek drobno siekamy.
2.W garnku rozgrzewamy olej, przesmażamy szybko czosnek (około minuty), dodajemy paprykę i cukinię, smażymy razem 4-5 minut.
Wrzucamy pokrojone pomidory i smażymy jeszcze 8 minut (jeżeli to konieczne, podlewamy wodą).
Bulion mieszamy z zalewą z pomidorów.
Wlewamy do podsmażonych warzyw, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami.
Dodajemy surowy makaron i gotujemy pod przykryciem do momentu aż będzie al dente (będzie stawiał lekki opór zębom) - ok. 10 minut.
2-3 minuty przed końcem gotowania dodajemy fasolkę szparagową i oregano oraz ewentualnie jeszcze raz doprawiamy do smaku.
Porady
Smak dania można wzbogacić, posypując je po górze startym, żółtym serem.
Komentarze