Potrawa a la strogonow

4.5 (144 ocen)

  • 30 min

Coś smacznego i sycącego między zupą a gulaszem w mojej wersji

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg chudego mięsa wieprzowego
    1 cebula
    1 duża czerwona papryka
    1 puszka groszku konserwowego
    1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    2 łyżki mąki pszennej
    3/4 szklanki śmietany kremowej
    olej do smażenia
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawa a la strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso kroimy w paseczki, a cebulę w drobną kostkę. 1. Nastawić 1 litr wody do zagotowania. Mięso umyć, wysuszyć, pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać,drobno pokroić i razem z mięsem krótko obsmażyć na oleju. Następnie mięso i cebulę przełożyć do gotującej się wody i gotować na małym ogniu 30 minut.
  • 2. Paprykę umyć, wyczyścić z nasion , pokroić w kostkę i dodać do mięsa razem z koncentratem pomidorowym. Dodać trochę soli i pieprzu. Gotować 20 minut. Dołożyć osączony groszek, gotować 10 minut.
  • 3. Mąkę dokładnie rozmieszać ze śmietaną dodając szczyptę soli. Wlać do potrawy i chwilę gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.

Porady

Strogonow powinien być przygotowany z polędwicy wołowej. Ja przeważnie wykorzystuję mięso wieprzowe, a nawet gulaszowe z indyka. Smakuje równie dobrze. Do potrawy można użyć po pół papryki np. czerwonej i żółtej. Dodatkowo można dołożyć kukurydzę z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Groszek Mięso Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować