Postne ślimaki drożdżowe z kapustą i pieczarkami

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Rozpływające się w ustach, delikatne ślimaczki z ciasta drożdżowego, wypełnione pieczoną kapustą z pieczarkami. W sam raz na Wigilię, karnawał czy jako przekąska na imprezę!

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    2 żółtka
    3/4 kostki masła
    50g drożdży
    6 łyżek jogurtu naturalnego/gęstej śmietany
    łyżka soli
    łyżka cukru

    Farsz:
    500g kapusty kwaszonej
    1 cebula
    5-7 dużych pieczarek
    3 łyżki oleju roślinnego
    sól
    pieprz
    3 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego

    Do smarowania:
    Pół szklanki mleka
    Pozostałe białka
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ślimaki Paszteciki

Postne ślimaki drożdżowe z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  • 2. Kapustę lekko płuczemy i wykładamy na dużą blachę lub wkładamy w brytfannę. Dodajemy olej, przyprawy i pieczemy aż będzie miękka, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła (około 1h-1,5h).
  • 3. Drobno kroimy cebulę, szklimy ją na patelni, a następnie dodajemy niezbyt drobno pokrojone pieczarki. Smażymy do momentu wyparowania wody z grzybów.
    Łączymy z kapustą i odstawiamy do wystudzenia. Doprawiamy według smaku.
  • 4. Do dużej miski wkładamy masło, jogurt, żółtka, sól, cukier, mąkę i świeże drożdże (bez robienia rozczynu). Całość dokładnie wyrabiamy przez kilka minut aż powstanie zwarte, jednolite ciasto.
  • 5. Urywamy kawałek ciasta, podsypujemy przygotowane miejsce mąką i wałkujemy na cienki, duży prostokąt.
  • 6. Wykładamy farsz. Rozsmarowujemy łyżką. Ciasto z nadzieniem zwijamy w rulon.
  • 7. Ostrym nożem kroimy na kawałki, które wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, stawiamy pionowo (wzór ślimaka widoczny od góry).
  • 8. Mleko łączymy w miseczce z białkami, dokładnie mieszamy i smarujemy ślimaki pędzelkiem. Zostawiamy pod przykryciem przez 10 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  • 9. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut, aż się pięknie zarumienią.

Porady

1. W ciasto możemy zawinąć dowolny farsz. 2. Drożdże, które się dodaje są świeże(nie ma potrzeby robić rozczynu). 3. Ciasto jest idealne również na pieczone pierogi i paszteciki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kapusta Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować