Postna ogórkowa

5 (189 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To lekka zupa dla każdego.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 łyzki masła
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3 ogórki kiszone + woda z nich
    2 marchwie
    1 pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora
    5 ziemniaków
    listek laurowy
    3 litry wody
    pieprz sól
    1 łyżka koperku suszonego lub świeżego
    1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
    1 łyżka suszonego lubczyku
    2 łyżki śmietany 18%
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Postna ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Postna ogórkowa 1. Przygotuj składniki. Obierz warzywa i pokrój je. Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Postna ogórkowa 2. Na maśle zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki, pora i podduś. Przypraw ziołami. Całość zalej wodą. Warzywa ugotuj do miękkości. Dodaj kiszone ogórki, podgotuj. Zapraw śmietaną. Przypraw solą i pieprzem. Ewentualnie dodaj wody z ogórków.

Porady

Zamiast śmietany możesz użyć jogurtu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować