W czasie wigilijnej kolacji na stole nie zabraknie kapusty z grzybami.Tradycyjnie robię ją z roku na rok. Lubię ugotować ją w takiej postaci, nie tylko jeden raz w roku, sprawdzi się na postne piątki.
50 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg. kapusty kiszonej
10 dag. suszonych grzybów
5 dag. suszonych śliwek
1 spora cebula
3 łyżki masła
1 szklanka bulionu warzywnego
2 liście laurowe
po 6 ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
po 2 szczypty tymianku i majeranku
sól, cukier i pieprz do smaku
Postna kapusta z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby i śliwki płuczę, zalewam wodą na noc. Następnego dnia grzyby kroję w paski, a śliwki na pół, płyn zachowuje. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję grzyby, duszę ok. 5 minut. Pokrojoną kapustę, płuczę wodą, dodaję do niej grzyby, cebulę i śliwki, zalewam bulionem, wodą od moczenia grzybów i śliwek, dodaję listki laurowe, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, majeranek, tymianek i gotuję do miękkości, często mieszając. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i cukrem.
Komentarze