Postna kapusta z grzybami

5 (152 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W czasie wigilijnej kolacji na stole nie zabraknie kapusty z grzybami.Tradycyjnie robię ją z roku na rok. Lubię ugotować ją w takiej postaci, nie tylko jeden raz w roku, sprawdzi się na postne piątki.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. kapusty kiszonej
    10 dag. suszonych grzybów
    5 dag. suszonych śliwek
    1 spora cebula
    3 łyżki masła
    1 szklanka bulionu warzywnego
    2 liście laurowe
    po 6 ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
    po 2 szczypty tymianku i majeranku
    sól, cukier i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Postna kapusta z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Grzyby i śliwki płuczę, zalewam wodą na noc. Następnego dnia grzyby kroję w paski, a śliwki na pół, płyn zachowuje. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję grzyby, duszę ok. 5 minut. Pokrojoną kapustę, płuczę wodą, dodaję do niej grzyby, cebulę i śliwki, zalewam bulionem, wodą od moczenia grzybów i śliwek, dodaję listki laurowe, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, majeranek, tymianek i gotuję do miękkości, często mieszając. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować