4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
350 g mąki pszennej
200 g twarogu np. półtłustego w kostce
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
200 g czerwonych porzeczek
cukier puder do oprószenia
1.Nastawić piekarnik do temp. 180 stopni C. Jajka w temperaturze pokojowej zmiksować wraz z cukrem na jasny puch przez 5 minut. Gdy masa będzie puszysta, a cukier dobrze rozbity, wtedy dodać olej oraz twaróg i miksować na małych obrotach miksera przez 2 minuty. Pod koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz wlać mleko. Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki. Dodać umyte porzeczki i lekko wymieszać. Mniejszą keksówkę (o długości 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować tłuszczem. Ciasto przelać do keksówki, a wierzch wyrównać. Piec przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze