W poprzednim artykule poznaliśmy babcine sposoby na udane wypieki. Dziś dalej zostajemy przy temacie ciast, jednak skupimy się na dodatkach do nich. Bakalie bywają bowiem niesforne. Opadają na dno i trudno się je obiera. Jak temu zaradzić?

 

Orzechy włoskie przeznaczone do ciasta można przed użyciem podpiec nieco w piekarniku. Zyskają na smaku i aromacie, a skorupka łatwo się złuszczy.

Rodzynki dodawane do ciasta będą smaczniejsze, jeśli na kilka godzin przed pieczeniem zamoczymy je w rumie.

Przesuszone rodzynki można odświeżyć, mocząc je w ciepłej wodzie.

Wiórki czekoladowe do ozdobienia ciast, tortów i deserów będą gotowe błyskawicznie, jeśli czekoladę w kawałku, oskrobiesz obieraczką do warzyw. Przedtem włóż czekoladę na godzinę do lodówki, gdyż twardszą jest łatwiej skrobać.

Orzechów laskowych nie musimy rozbijać młotkiem, ani rozgniatać dziadkiem do orzechów! Wystarczy namoczyć je na noc w wodzie, a potem wrzucić na rozgrzaną patelnią. Skorupki pękną same.

Bakalie nie opadną na dno ciasta, jeśli namoczymy je w ciepłej wodzie lub mleku i obtoczymy je w mące.

Aby obrać migdały ze skórki należy zalać je wrzątkiem, a następnie przepłukać w zimnej wodzie.

Warto suszyć starte skórki z owoców cytrusowych – ich dodatek nie tylko poprawi smak ciast, ale także mają one właściwości zdrowotne np.: skórka z mandarynki posiada substancję antynowotworową.

Więcej porad na moim blogu: www.poezja-smaku.pl