Pora na pora

0 (0 ocen)

  • 15 min

To prosta jajecznica. Zamiast cebuli -por, zamiast boczku - chuda wędlina.Lekka, szybka, smaczna i aromatyczna. Gałka muszkatołowa nadaje tej potrawie niesamowity smak i zapach.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 mały por - biała część
    4 plastry chudej szynki drobiowej
    2 średnie pomidory
    szczypior
    sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
    łyżka oleju i łyżeczka masła

Pora na pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytego pora przekrawam wzdłuż i cienko kroję. Dodaje na patelnię na rozgrzany olej. Duszę go nie dłużej niż 10 minut, w trakcie dodaję odrobinę masełka.
  • 2. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroje w dużą kostkę. Wędlinę kroje w kosteczkę.
  • 3. Do podduszonego pora dodaję przyprawy, szynkę i pomidory. Podsmażam razem jeszcze chwilę na ogniu.
    Na talerzu posypuję szczypiorem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy