To prosta jajecznica. Zamiast cebuli -por, zamiast boczku - chuda wędlina.Lekka, szybka, smaczna i aromatyczna. Gałka muszkatołowa nadaje tej potrawie niesamowity smak i zapach.
15 min
Składniki:
1 mały por - biała część
4 plastry chudej szynki drobiowej
2 średnie pomidory
szczypior
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
łyżka oleju i łyżeczka masła
1.Umytego pora przekrawam wzdłuż i cienko kroję. Dodaje na patelnię na rozgrzany olej. Duszę go nie dłużej niż 10 minut, w trakcie dodaję odrobinę masełka.
2.Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroje w dużą kostkę. Wędlinę kroje w kosteczkę.
3.Do podduszonego pora dodaję przyprawy, szynkę i pomidory. Podsmażam razem jeszcze chwilę na ogniu.
Na talerzu posypuję szczypiorem.
Komentarze