1.Ciasto
1. Ubić białka z cukrem, dodać mąkę, proszek, olej i żółtka.
2. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej wsypać wiórki, do drugiej mak, a do trzeciej kakao.
3. Ciasto naprzemiennie wylać na blachę. Piec 35-40 min.
2.Krem
4. Z 0,75l mleka odlać ok. 2/3 szklanki mleka. Pozostałą część zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać wymieszane z budyniem zimne mleko.
5. Po wystygnięciu zmiksować z margaryną.
3.Polewa
6. Czekoladę mleczną, gorzką i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej.
4.7. Wystudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć 2/3 kremu, przykryć drugą częścią ciasta, a na wierzch wyłożyć resztę kremu.
8. Posmarować dżemem wiśniowym lub porzeczkowym, posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub migdałami, oblać polewą.
Komentarze