Popapraniec

4.48 (188 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, łatwe w przygotowaniu i piękne w wyglądzie ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 8 jaj
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - ok. 0,5 szklanki oleju
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1,25 szklanki cukru
    - 0,5 szklanki wiórków kokosowych
    - 0,5 szklanki maku
    - 2 płaskie łyżki kakao

    Krem:
    - 2 budynie waniliowe na 0,75l
    - 6 łyżeczek cukru
    - 0,75l mleka
    - 1,5 kostki margaryny KASIA

    Polewa:
    - 0,5 czekolady mlecznej
    - 0,5 czekolady gorzkiej
    - ok. 5 do 10 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.48 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Popapraniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    1. Ubić białka z cukrem, dodać mąkę, proszek, olej i żółtka.
    2. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej wsypać wiórki, do drugiej mak, a do trzeciej kakao.
    3. Ciasto naprzemiennie wylać na blachę. Piec 35-40 min.
  • 2. Krem
    4. Z 0,75l mleka odlać ok. 2/3 szklanki mleka. Pozostałą część zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać wymieszane z budyniem zimne mleko.
    5. Po wystygnięciu zmiksować z margaryną.
  • 3. Polewa
    6. Czekoladę mleczną, gorzką i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • 4. 7. Wystudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć 2/3 kremu, przykryć drugą częścią ciasta, a na wierzch wyłożyć resztę kremu.
    8. Posmarować dżemem wiśniowym lub porzeczkowym, posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub migdałami, oblać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować