Pomidory nadziewane makaronem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo smaczna przystawka lub danie główne.

  • 40 min

Składniki:

  • pomidory 8
    makaron drobny 125 g
    oliwa z oliwek 5 łyżek
    oliwki czarne 8
    bazylia świeża 2 łyżki
    natka pietruszki 1 łyżka
    parmezan 60 g
    sól, pieprz

Pomidory nadziewane makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0xyn53a 1. Pomidory umyć, osuszyć. Odciąć wierzchołki, wydrążyć miąższ łyżeczką, uważając, by nie uszkodzić skórki. Makaron ugotować al dente z 1 łyżką oliwy. Odlać i odstawić. Oliwki drobno pokroić, dodać posiekaną bazylię, natkę pietruszki, miąższ z pomidorów, oliwę i starty ser. Wymieszać. Całość połączyć z makaronem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Mieszanką faszerować pomidory, na wierzch nałożyć „przykrywkę”. Ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze i zapiekać 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podawać na gorąco lub na zimno.

Porady

Pomidory można zapiekać na dodatkowej warstwie makaronu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy