Pomidory marynowane

0 (0 ocen)

  • 60 min

Taki czas, zamykamy w słoiki dary natury, tym razem pomidory malinowe.

  • 60 min

Składniki:


  • Składniki na 2 słoiki o pojemności 750 ml każdy :
    1 kg twardych pomidorów malinowych
    2 szklanki octu z białego wina
    5 ząbków czosnku
    1 pęczek bazylii
    4 świeże listki laurowe
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki soli

Pomidory marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidory marynowane 1. Pomidory odszypułkowałem i umyłem. Obrałem czosnek. Do rondelka wlałem ocet winny, zagotowałem ze szklanką wody, cukrem, czosnkiem, solą i listkami laurowymi. Bazylię opłukałem, osuszyłem, oderwałem listki od łodyżek. Zieleninę i pomidory przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików, zalałem zalewą, przestudziłem. Słoiki zamknąłem dopiero wówczas, gdy zalewa była zimna.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy