Pomarańczowy sernik z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

smaczny pulchny sernik o pomaranczowym aromacie z zurawiną-polecam.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    2 szklanki mąki pszennej
    250 dag margaryny
    1 i 1\2 szklanki drobnego cukru
    2 łyzeczki proszku do pieczenia
    4 żółtka
    2 łyzki śmietany 18 proc
    kilka kropel aromatu pomaranczowego
    Masa:
    1 kg sera twarogowego zmielonego dwukrotnie
    7 jajek
    1 opakowanie budyniu w proszku najlepiej waniliowego
    około 10 dag suszonej żurawiny
    oraz
    zurawina do dekoracji
    cukier puder do oprószenia sernika
    sok z jednej pomarańczy w której nmoczymy suszona zurawinę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Pomarańczowy sernik z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto na spód :
    Zółtka ucieramy z 2 łyzkami cukru.
    Mąke przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy połowe posiekanej margaryny. Składniki łaczymy, dodajemy śmietane i zagniatamy gładkie ciasto.

    2. Masa serowa:
    Żółtka oddzielamy od białek.
    Drugą połowę ucieramy z pozostałym cukrem, stopniowo dodajemy żółtka , conajmniej dwukrotnie zmielony twaróg , kilka kropel aromatu pomaranczowy a na koniec budyn w proszku .
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy. Wsypujemy żurawinę wczesniej namoczona w soku z pomaranczy. Delikatnie mieszamy.

    3. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na spodzie blaszki, nastepnie wlewamy masę serową.
    Pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni C. Studzimy. Oprószamy cukrem pudrem, dekorujemy żurawina

Porady

blacha 25 na 35

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować