smaczny pulchny sernik o pomaranczowym aromacie z zurawiną-polecam.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Spód:
2 szklanki mąki pszennej
250 dag margaryny
1 i 1\2 szklanki drobnego cukru
2 łyzeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
2 łyzki śmietany 18 proc
kilka kropel aromatu pomaranczowego
Masa:
1 kg sera twarogowego zmielonego dwukrotnie
7 jajek
1 opakowanie budyniu w proszku najlepiej waniliowego
około 10 dag suszonej żurawiny
oraz
zurawina do dekoracji
cukier puder do oprószenia sernika
sok z jednej pomarańczy w której nmoczymy suszona zurawinę
Pomarańczowy sernik z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto na spód :
Zółtka ucieramy z 2 łyzkami cukru.
Mąke przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy połowe posiekanej margaryny. Składniki łaczymy, dodajemy śmietane i zagniatamy gładkie ciasto.
2. Masa serowa:
Żółtka oddzielamy od białek.
Drugą połowę ucieramy z pozostałym cukrem, stopniowo dodajemy żółtka , conajmniej dwukrotnie zmielony twaróg , kilka kropel aromatu pomaranczowy a na koniec budyn w proszku .
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy. Wsypujemy żurawinę wczesniej namoczona w soku z pomaranczy. Delikatnie mieszamy.
3. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na spodzie blaszki, nastepnie wlewamy masę serową.
Pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni C. Studzimy. Oprószamy cukrem pudrem, dekorujemy żurawina
Komentarze