Pomarańczowy sernik na zimno

4.49 (182 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Sernik na bazie świeżych i soczystych owoców. Zblendowane pomarańcze połączone z twarogiem i bitą śmietaną, a na wierzchu galaretka również z pomarańczy. Całość tworzy wyjątkowy i niecodzienny smak, ciasto ma zapach i smak prawdziwych pomarańczy.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na masę serową:
    (tortownica 22cm)
    600g twarogu półtłustego
    7 łyżek cukru drobnego
    500g wyfiletowanych pomarańczy
    (u mnie były to 4szt ale zależy jakiej wielkości są owoce, dlatego zważyłam)
    sok z 1 pomarańczy
    250g śmietanki 30% lub 36% + 2 łyżki cukru pudru
    6 łyżeczek żelatyny
    1/4 szklanki gorącej wody

    Składniki na galaretkę pomarańczową:
    2 wyfiletowane pomarańcze (średnie)
    2 łyżki drobnego cukru
    3 łyżeczki żelatyny
    kilka kropel aromatu pomarańczowego
    1/4 szklanki gorącej wody

    Składniki na spód:
    opakowanie krakersów Lajkonik 180g
    (zamiast krakersów można użyć herbatników maślanych)
    150g masła

    Do dekoracji:
    200g śmietany 30% lub 36%
    2 łyżki cukru pudru
    1 opakowanie Śmietan-fix 9g
    kilka kawałków pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pomarańczowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zaczniemy od spodu. Krakersy blendujemy bardzo drobno w wysokim naczyniu. W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy krakersy, mieszamy i jeszcze raz blendujemy. Wykładamy na tortownicę i ugniatamy na całej powierzchni. Wkładamy do lodówki.
    2.Twaróg mielimy przez drobne sitko. W osobnym naczyniu ( wysokim) blendujemy pomarańcze na wodnistą papkę. Następnie dodajemy cukier i sok z 1 pomarańczy. W innej misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem na sztywną śmietanę. Do miski z serem wlewamy zblendowane pomarańcze i dodajemy ubitą śmietanę, całość mieszamy, też blenderem. W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę, mieszamy tak długo aż się dobrze rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę bardzo powoli, partiami, wlewamy do masy serowej, cały czas mieszając. Masę serową wlewamy do tortownicy na schłodzony ciasteczkowy spód. Wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.
    3. W tym czasie możemy przygotować galaretkę. Filetujemy 2 pomarańcze i blendujemy ile się da. Jeśli okaże się, że są jakieś błonki to przelewamy przez sitko. Nie musi być drobne, normalne sitko. Dodajemy cukier i kilka kropel aromatu pomarańczowego. W gorącej wodzie dobrze rozpuszczamy żelatynę i powoli, stopniowo wlewamy do soku, cały czas mieszając.
    4.Gdy sernik zaczyna tężeć, wlewamy do tortownicy, jako kolejną warstwę. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.
    5.Śmietankę ubijamy z cukrem i śmietan-fixem na gęstą śmietanę. Dekorujemy sernik za pomocą rękawa cukierniczego i tylki lub w dowolny sposób. Pomarańcz filetujemy, kroimy i ozdabiamy sernik, a na tarce ścieramy skórkę i posypujemy kleksy z bitej śmietany.

Porady

Ciasto najlepiej zacząć robić rano lub wieczorem, ponieważ potrzebuje ono trochę czasu na stężenie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować