Paluszki o pomarańczowym smaku pyszne i aromatyczne.
Składniki:
150 g masła
100 g margaryny
80 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
320 g mąki pszennej
2 łyżki otartej skórki z pomarańczy
50 ml soku z pomarańczy
czekolada mleczna
Pomarańczowe paluszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło, margarynę utrzeć, dodać cukier puder i pozostałe składniki,całość zagnieść i włożyć na 2 godz do lodówki. Odrywać po kawałku ,uformować rulon grubości około 1 cm(jeżeli będzie się ciasto kleić podsypać mąką) i kroić paluszki około 10 cm długie. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut aż paluszki zaczną się lekko rumienić. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ozdobić paluszki.
Komentarze