Pomarańczowe babeczki z orzechami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Mięciutkie muffinki przepełnione są aromatem pomarańczy i orzechów. Całość wieńczą czekoladowe górki ze śmietanowym śniegiem na szczycie :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SUCHE SKŁADNIKI:
    - 170 g mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka sody
    - 80 g cukru

    MOKRE SKŁADNIKI:
    - 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
    - 60 g masła
    - 120 ml soku wyciśniętego z pomarańczy (wystarczy jedna duża pomarańcza)
    - 1 jajko

    DODATKOWO:
    - 100 g posiekanych orzechów włoskich
    - 100 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
    - 100 g serka mascarpone
    - 1 łyżeczka cukru pudru
    - Nutella (wg uznania)
    - ozdobne gwiazdki i choinki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pomarańczowe babeczki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sitko. Łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i szczyptą soli. Orzechy siekamy. Mokre składniki mieszamy w osobnym naczyniu. Następnie dodajemy suche składniki i orzechy. Całość mieszamy przez chwilę tylko do połączenia. Papilotki napełniamy ciastem do ¾ ich wysokości. Pieczemy w 180°C przez ok. 25-30 min.
  • 2. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy do serka mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką.
  • 3. Przestudzone muffinki dekorujemy za pomocą szprycy Nutellą i masą śmietanową. Ozdabiamy choinkami i gwiazdkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Nutella Orzechy Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować