Mięciutkie muffinki przepełnione są aromatem pomarańczy i orzechów. Całość wieńczą czekoladowe górki ze śmietanowym śniegiem na szczycie :)
1 godz. 30 min
Składniki:
SUCHE SKŁADNIKI:
- 170 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 80 g cukru
MOKRE SKŁADNIKI:
- 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
- 60 g masła
- 120 ml soku wyciśniętego z pomarańczy (wystarczy jedna duża pomarańcza)
- 1 jajko
DODATKOWO:
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 100 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka cukru pudru
- Nutella (wg uznania)
- ozdobne gwiazdki i choinki
Pomarańczowe babeczki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy przez sitko. Łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i szczyptą soli. Orzechy siekamy. Mokre składniki mieszamy w osobnym naczyniu. Następnie dodajemy suche składniki i orzechy. Całość mieszamy przez chwilę tylko do połączenia. Papilotki napełniamy ciastem do ¾ ich wysokości. Pieczemy w 180°C przez ok. 25-30 min.
2.Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy do serka mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką.
3.Przestudzone muffinki dekorujemy za pomocą szprycy Nutellą i masą śmietanową. Ozdabiamy choinkami i gwiazdkami.
Komentarze