Polskie książki kulinarne, wydane w Polsce, nie ograniczają się jedynie do polskiej kuchni. Pozwalają nam odkrywać przepisy na różnorodne dania z kuchni świata, ale też w wersji roślinnej czy zdrowszej lub dla osób, które pilnują kalorii. Wybraliśmy zestawienie TOP6 książek, które warto mieć w swojej kulinarnej biblioteczce.

Po pierwsze tradycja 

Zwyciężczyni 9. edycji programu MasterChef, Aleksandra Juszkiewicz, w swojej autorskiej książce kulinarnej skupia się przede wszystkim na kuchni regionu, z którego pochodzi – czyli bazującej na tym, co najlepszego znajdziemy w mazurskich i warmińskich lasach, jeziorach i polach. Tradycyjne receptury na ryby, proziaki czy „plińce z pomoćką” autorka wzbogaciła subtelną nutą nowoczesności, ale w dalszym ciągu są to przepisy nieskomplikowane i oparte o łatwo dostępne składniki. Prostota i lokalne produkty są gwarancją dobrego smaku!

Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich

Jak pogodzić wegan i miłośników mięsa przy jednym stole? Aneta i Jan Kuroniowe znaleźli na to sposób… a właściwie 100 sposobów, które zawarli w swojej książce kucharskiej. Na pewno i wśród waszych bliskich są osoby, które rezygnują z jedzenia produktów odzwierzęcych z różnych powodów – jak ich ugościć razem z tymi, którzy trzymają się tradycyjnej diety? W książce „Przy jednym stole…” znajdziemy np. przepis na klasycznego burgera z wołowiny, a zaraz obok… na wegańskiego, pełnego smaku burgera z ryżu i grzybów. Poza tradycyjnymi przepisami w obydwu wersjach znajdziemy tu również praktyczne wskazówki na to, jak sprytnie i smacznie wykorzystać każdy składnik tak, by nic się nie marnowało.

Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku

Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku to obowiązkowa pozycja w biblioteczce każdego fana łakoci i domowych wypieków. Agata Stankiewicz, szerzej znana jako prowadząca kanał Sugarlady, oraz Małgorzata Nagat (właścicielka pracowni cukierniczej „Candy Gold) przedstawiają autorskie przepisy tak na dobrze znane, tradycyjne desery – jak klasyczna szarlotka czy pączki – jak i oryginalne propozycje na słodkości inspirowane egzotycznymi podróżami. Z pomocą tej książki przygotujesz zarówno pyszny deser do kawy w rodzinnym gronie, jak i oryginalne wypieki na specjalne okazje.

Jem świadomie. 100 przepisów na domowe przysmaki

Dobra kuchnia to nie tylko umiejętności i dobór składników. To także miłość do gotowania i ludzi, których się karmi. Autorka bloga Picante cooking, Viktoriya Popin, w swojej książce zdradza sposoby na domowe specjały, które są jednocześnie pełne smaku i zdrowia. Jak uwędzić prawdziwą szynkę, przygotować pianki marshmallow i pyszne przetwory – wszystko w domowym zaciszu i bez dodatku szkodliwych, chemicznych składników. W końcu zależy nam na tym, żeby nasi najbliżsi dostawali tylko to, co najlepsze!

Kolorowe jedzenie smakuje lepiej

Trudno nam się nie zgodzić z tytułem książki Diany Kowalczyk, prowadzącej bloga @mientablog! Autorka nie tylko dzieli się przepisami na pyszne dania na każdą okazję, lecz także pokazuje, jak pięknie je udekorować i „pokolorować” – a wszystko z użyciem jedynie naturalnych składników i barwników. Idealne połączenie smaku i stylu!

Naturalnie w kuchni

To idealna propozycja dla tych, którzy swoje kulinarne wybory podejmują nie tylko w zgodzie z kubkami smakowymi, lecz przede wszystkim zdrowiem. Jak żyć i gotować w zgodzie z naturą, w jaki sposób zachować naturalną odporność i jak dieta wpływa na nasze zdrowie? Na te i wiele innych pytań odpowiada Agnieszka Cegielska, ekspertka w dziedzinie zdrowego trybu życia, w swoich książkach z serii „Naturalnie”.

Jak zaczarować stół

Dla nikogo chyba nie jest tajemnicą, że je się nie tylko nożem i widelcem, ale też… oczami. Anna Zięciowska, znana polska food stylistka, zdradza swoje sekrety na to, jak przygotować potrawy tak, by cieszyły nie tylko podniebienie, ale także oczy. Za pomocą kilku prostych trików sprawisz, że Twoje dania będą wyglądały jak prawdziwe dzieła sztuki!