Polskie kapary - marynowane owoce nasturcji

4.48 (166 ocen)

Polskie kapary przygotowuje się w taki sposób jak śródziemnomorskie kapary - kisi się je w soli, a następnie marynuje w occie. Mają bardzo wyrazisty smak, pasują do jaj na twardo, do dekoracji kanapek i zimnych półmisków, sałatek, pieczonych i smażonych mięs.

Składniki:

  • nasiona nasturcji
    sól
    Marynata:
    2 miarki octu winnego
    1 miarka wody
    cukier (ok. 50 g na 1 szklankę octu)
    goździki
    pieprz czarny w ziarnach
    ziele angielskie
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Polskie kapary - marynowane owoce nasturcji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nasiona nasturcji zasypać solą. Odstawić na 24 godziny do lodówki.
    Nasturcje przełożyć do garnka, dodać wodę, aby zakryła nasiona. Gotować 10 minut. Odcedzić na sicie.
    Składniki marynaty zagotować.
    Nasturcje przełożyć do słoiczków, zalać gorącą zalewą. Słoiczki pozostawić ustawione do góry dnem przykryte ściereczką, aż ostygną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.35 (360 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pieczarki marynowane

To może cię zainteresować