Półkruche gwiazdki z wisienkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

malutkie i przepyszne co nieco do kawy czy herbatki we dwoje

  • 40 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    25 dkg masła (miękkie, trzymane w cieple ok.
    godziny przed robieniem ciasta)
    2 żółtka
    4 dkg drożdży
    5 łyżek letniej wody
    4 łyżki śmietany 18%
    szczypta soli
    białko do smarowania gwiazdek
    smażone, odsączone z soku, wiśnie

Półkruche gwiazdki z wisienkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. drożdże rozpuść w wodzie
    2. na stolnicy przesiej mąkę
    3. w wykonane wgłębienie wbij żółtka, dodaj posiekane w kostkę masło, śmietanę, rozpuszczone w wodzie drożdże, sól
    4. siekaj nożem składniki, następnie wyrabiaj rękoma do powstania jednolitego ciasta
    5. rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm i wycinaj malutkie gwiazdeczki .
    6. ciasteczka układaj w szerokiej , płaskiej formie wyłożonej papierem do pieczenia .
    7. ciasteczka posmaruj rozbitym białkiem oraz ułóż na środku każdej gwiazdki po jednej , odsączonej z soku wisience .
    8. pozostaw do wyrośnięcia (grubość ciasteczek ok. 1 cm)
    9. wstaw do nagrzanego do 170 stopni pieca i piecz je ok. 20 minut (do lekkiego przyrumienienia się ciasta) .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy