Policzki wieprzowe faszerowane boczniakami w sosie

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

Ciąg dalszy użycia policzków wieprzowych. Znawcy tematu wiedza, że to NAJSMACZNIEJSZA cześć wieprzowa. To delikatne, lekko kleiste mięso, delikates.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,8-0,9 kg policzków wieprzowych (6-7 sztuk)

    20 dkg boczniaków

    1/2 opakowania śmietany kwaśnej 100ml

    1 cebula

    papryka w proszku 2 łyżeczki

    sól, pieprz, kilka łyżek oleju, natka pietruszki, szczypiorek

Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Policzki wieprzowe faszerowane boczniakami w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Policzki kieszonki 1. Policzki wieprzowe myjemy. Wykonujemy kieszonki, przyprawiamy.
  • Boczniaki podsmażone 2. Boczniaki drobno kroimy wraz z cebulą i podsmażany na niewielkiej ilości tłuszczu.

    Ja dodaje jeszcze do smaku szczypiorek.
  • Napełnione kieszonki boczniakami 3. Tak przygotowanym farszem napełniamy policzki.
  • Obsmażone policzki 4. Całość spinamy wykałaczką. Obtaczamy w mące i podsmażany na brązowy kolor.

    Dodać resztę pokrojonych boczniaków do podsmażonych policzków, posypać papryką wymieszać całość i podlać szklanką wody. Całość zgęstnieje. Dodać jeszcze 2-3 szklanki wody i dusić ok. 30 min.
  • 5. Na końcu dodać zahartowana śmietanę. Przyprawić do smaku. Posypać natką pietruszki i gotowe.

    Podawać z kluskami śląskimi, ziemniakami i ryżem. Jako surówkę podaję białą rzodkiew (sopel) ze śmietaną i odrobiną drobno-tartej marchwi.




    mąż

Porady

Zapewne danie jest kaloryczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować