Półfrancuskie ciasteczka - serduszka z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Piękne i smaczne ciasteczka

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szkl. mąki tortowej
    250 g masła/margaryny
    1 całe jajko
    1 żółtko
    1/2 szkl. kwaśnej śmietany 18% lub więcej


    Nadzienie:
    3 jabłka
    3 łyżki cukru
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka cynamonu


    Do posypania:
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Półfrancuskie ciasteczka - serduszka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnicę, ewentualnie do misy robota.
    Zimne masło/margarynę pokroić nożem w kostkę, dodać do mąki. Dodać pozostałe składniki: jajka, śmietanę.
    Szybko zagnieć ciasto i uformować kulę.
    Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.


    W tym czasie przygotować jabłkowe nadzienie do ciasteczek.
    Jabłka umyć, obrać ze skóry i pokroić w dość drobną kostkę, około 1x1 cm.
    Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać masło. Na roztopiony tłuszcz wrzucić jabłka, wsypać cukier i cynamon. Smażyć około 5 minut. Jabłka mają zmięknąć, nie muszą się całkowicie rozpaść.
    Tak przygotowane jabłkowe nadzienie odstawić do całkowitego wystygnięcia.

    Ciasto wyjąć z lodówki, wałkować, podsypując mąką na grubość 0,5 cm. Wycinać foremką do wykrawania ciastek kształty - tu serduszka.
    Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niezbyt dużych odstępach ( ciastka bardzo nie rosną podczas pieczenia ) układać wykrawane serduszka. Na ciasto kłaść 1/3 łyżeczki nadzienia jabłkowego, przykrywać drugim ciastem. Brzegi dokładnie docisnąć widelcem. Tym samym zyskujemy ciekawy element dekoracyjny ciastka.

    Ciastka piec w temperaturze 180 stopni C około 15-17 minut.

    Kiedy ciasteczka wystygnę, posypać obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Walentynki Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować