Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami

4.5 (144 ocen)

  • 1 min

To jest najlepsza potrawa z polędwiczek :-) U mnie w domu wszyscy przepadają za tym daniem, kto raz spróbuje tego smaku nie może już żyć bez polędwiczek raz w miesiącu !!!

  • 1 min

Składniki:

  • - polędwiczka wieprzowa
    -1 papryka czerwona
    - 200g pieczarek
    - 1 por
    - kostka rosołowa
    - śmietana 18%
    - sól, pieprz, olej do podsmażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • por 1. Warzywka kroimy: Pora wzdłuż na połowę i na drobne plasterki (nie całego, tylko tam gdzie tworzy jednolitą część - piór już nie kroimy).
  • pie 2. Pieczarki obieram i kroję w plasterki.
  • pap 3. Papryczkę natomiast w troszkę grubszą kostkę żeby nam nie zginęła po duszeniu.
  • 4. W 1/2 litra wrzątku rozpuszczam kostkę rosołową i dokładam warzywa.
  • sma 5. Polędwiczkę czyszczę i kroję na plasterki nie za cienkie żeby się nie rozwalała (to bardzo delikatne i miękkie mięso) tak 1,5-2cm grubości. Delikatnie rozbijam - najlepiej ręką i obsypuję pieprzem i solą - podsmażam na oleju z obydwu stron.
  • got 6. Dokładam do warzyw i całość duszę pod przykryciem aż mięso i warzywka będą miękkie a zarazem prawie cały płyn odparuje (ok.30min). Proszę się nie martwić że mało wody - tak ma być - dojdzie sok z pieczarek i papryki i do duszenia wystarczy.
  • smi 7. Dodaję śmietanę - tak około 2 łyżek i całość mieszam.

Porady

Nam najlepiej smakuje z ryżem ale i z ziemniaczkami jest pyszna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować