Polędwiczki wieprzowe z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę kroimy na mniejsze kawałki ale nie na małe kotleciki ( jeśli jest długa to dzielimy na trzy części lub na dwie jeśli krótsza). Polędwiczki najlepiej przygotować wcześniej, żeby nabrały smaku w przyprawach ( około 2 godz.). W odrębnym naczyniu przygotowujemy zaprawę: wyciśnięty czosnek, pieprz, tymianek, oliwę, sos sojowy mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy do tego posolone polędwiczki i łączymy zaprawę z mięsem. Tak przygotowane mięso przechowujemy w lodówce około 2 godz.
2.Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię dajemy olej, masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy grzyby i smażymy na małym ogniu około 10 minut. Doprawiamy całość solą i pieprzem.
3.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki z każdej strony; nie za długo, tak tylko, aby lekko się zarumieniły. Podsmażone przekładamy do garnka, podlewamy wodą (1 szklanka) i dusimy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.
4.Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, nakładamy na każdą polędwiczkę usmażone grzyby i pieczemy (tym razem bez przykrycia) w piekarniku jeszcze około 10 minut.
Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki i podajemy polane sosem grzybowym.
Komentarze