Polędwiczki wieprzowe z boczniakami

4.5 (183 ocen)

  • 3 godz.

Delikatne mięso wieprzowe w połączeniu z boczniakami mnie zachwyciło. Warto wypróbować !

  • 3 godz.

Składniki:

  • 4 polędwiczki wieprzowe
    250 g boczniaków
    100 g sera pleśniowego niebieskiego
    pół szklanki śmietany
    30 ml białego wina
    3 ząbki czosnku
    tymianek
    1 łyżka sosu sojowego jasnego
    oliwa z oliwek
    łyżeczka masła
    sól
    biały pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
    kapary
    zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki wieprzowe z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki natarłem solą, oliwą, rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz tymiankiem.
    Odstawiłem na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie rozgrzałem na patelni oliwę.
    Obsmażyłem polędwiczki ze wszystkich stron na rumiano. Zmniejszyłem ogień, podlałem wodą i dusiłem ok.15 minut, aby doszły w środku.
    Przygotowałem sos. Ser pleśniowy pokroiłem w kostkę, wrzuciłem na patelnię z rozgrzanym masłem, chwilę smażyłem mieszając, aż ser się rozpuścił. Wlałem białe wino i śmietanę, doprawiłem białym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Mieszałem, aż powstał gęsty sos.
    Pozostałe ząbki czosnku pokroiłem w plasterki, lekko podsmażyłem na oliwie, wyjąłem i odłożyłem. Na tej samej oliwie podsmażyłem krótko boczniaki, posoliłem, polałem sosem sojowym, parę minut gotowałem.
    Polędwiczki pokroiłem, ułożyłem na talerzu z sosem i boczniakami. Sos posypałem kaparami, a boczniaki pietruszką i przysmażonymi plasterkami czosnku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować