Polędwiczki wieprzowe w ziołach prowansalskich z pieczonymi jabłkami to danie w sam raz na wykwintny obiad weekendowy, i wbrew pozorom nie jest bardzo pracochłonne.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
SKłADNIKI GłóWNE:
- polęwiczki wieprzowe: 2 sztuki
- kwaśne jabłka: 2 sztuki
- masło: 3 łyżki
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
- zioła prowansalskie: 3 łyżki
- sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Polędwiczki wieprzowe w ziołach prowansalskich z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte polędwiczki natrzyj oliwą i ziołami prowansalskimi, odstaw na minimum godzinę.
Polędwiczki usmaż na maśle, na osobnej patelni usmaż na maśle jabłka pokrojone na ósemki.
Polędwiczki odłóż na 2 minuty, żeby mięso odetchnęło. Pokrój na plasterki i podawaj razem z jabłkiem.
Podaj z puree z ziemniaków lub z ziemniakami pieczonymi.
Komentarze