Dziś kolejna propozycja obiadowa i to taka na szybko.
A są to polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i pomidorkami z mleczkiem kokosowym.
Podałam je z makaronem ale śmiało można zjeść z ryżem ugotowanym na sypko.
25 min
Dla 4 osób
Składniki:
2 wieprzowe polędwiczki
1 op mrożonego szpinaku ( liście )
250 g koktajlowych pomidorków
1 puszka mleczka kokosowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
do smaku:
sos sojowy
sól
pieprz
ostra papryka
2 łyżki oleju
Polędwiczki wieprzowe w sosie ze szpinakiem i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki pokroić na kawałki grubości około 2 cm.
Na patelni rozgrzać olej i szybko podsmażyć na nim kawałki polędwiczek z każdej strony tak aby soki się zamknęły.
Potem dodać drobno pokrojoną cebulę i starty na tarce o drobnych oczkach czosnek i chwilę smażyć.
Dodać szpinak i dusić kilka minut pod przykryciem.
Doprawić wszystko do smaku i dodać pokrojone na połówki pomidorki oraz wlać mleczko, zagotować i dusić jeszcze 2-3 minuty.
Polędwiczki podawać z makaronem lub ryżem.
Komentarze