Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-pieprzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwicę pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm i delikatnie rozbić. Jedną stronę mięsa posmarować musztardą. Ziarna pieprzu drobno rozgnieść, obtoczyć nim polędwiczki. Na mocno rozgrzanym oleju smarzyć mięso zaczynając od strony nie posmarowanej musztardą. Usmażone zdjąć z patelni i posypać solą.
2.Polentę pokroić w plasterki. Na rozgrzanym maśle podsmażyć polentę po ok. 1 minucie z każdej strony. Na podsmażonym maśle przygotować sos. Dodać śmietanę, musztardę i świeżo zmielony pieprz.
3.Polędwiczki wieprzowe podajemy polane sosem śmietanowo-pieprzowym. Do mięsa serwujemy polentę.
Komentarze